13.06.2024

БСП обявиха: Даваме по 6500 лева за второ и трето дете. Вдигаме пенсиите с

1 min read
done

https://sosnovini.eu/wp-content/uploads/2020/11/D0BFD0B0D180D0B8-3.jpg

От ден първи на пандемията мерките са хаотични и непоследователни. Не са ясни както за българските граждани, така и за болниците и лекарите. Тази оценка за мерките, които предприемат управляващите за справяне с пандемията, даде заместник-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски по bTV.

За „Тази сутрин“ той коментира: „От БСП от години говорим за проблемите в здравната ни система, но този въпрос беше подценяван от управляващите. По-лошото е, че беше подценяван и през летните месеци, когато всички очакваха тази втора много по-голяма криза. И сега се оказва, че болниците нямат лекари, медицински сестри и санитари и обикновени неща, които са им необходими. Стигна се дотам – народни представители, мои колеги от „БСП за България“, да помагат в болниците в Шумен и Свищов. Още в неделя трима депутати-лекари от нашата група веднага реагираха, след като разбраха за недостига на медицински лица и отидоха в Ковид отделенията на тези болници“.

За всеки българин да има безплатен тест за коронавирус, призова Свиленски от ефира на телевизията.

„През всички години БСП е предлага повишаване на заплатите на медицинските служители и повече пари за специализация и квалификация на лекарите. Преди да има Ковид криза ние предложихме медицинска сестра да е защитена професия. Сега го предлагат и управляващите. Всичко това е, за да не напускат българските лекари държавата и да лекуват други европейски граждани, а да останат в България“, каза още социалистът за предложенията на БСП за здравната система.
реклама

На въпрос на водещия Антон Хекимян защо БСП не напусне парламента, щом за нея той е изчерпан, Свиленски обясни: „Мислили сме по този въпрос, правили сме го. Ние излязохме за един ден, в петък, когато бяха приети противоконституционни решения – депутати да участват в заседанието онлайн и приемането на Бюджета при липса на кворум. Ако БСП въобще не участва в пленарните заседания, ще гледаме как заседават по 50-60 депутата и ще си приемат каквото искат. Затова ние сме там – за да може все пак, колкото можем, да спрем неразумията, които управляващите правят. Направихме го миналата седмица с Кодекса на труда, когато беше вкаран законопроект, който орязваше човешки и трудови права“.

По повод готовността на БСП да влезе в коалиция за предстоящите парламентарни избори, Георги Свиленски заяви: „БСП винаги е участвала в коалиции – през годините е била в „Коалиция за България“, в „БСП лява България“. Ще търсим широк фронт, първо в левите сили и в близки до нас партии. След това вече, когато българският народ се произнесе на избори, БСП ще търси формула за управление. По-важното обаче е да кажем какво предлагаме на българските граждани. Да кажем, че предлагаме по 6 500 лв. за всяко второ и трето дете. Че искаме преизчисляване на пенсиите, а не по 50 лв. на всеки пенсионер. Че искаме прогресивно подоходно облагане, за да се съберат повече пари в Бюджета. Направихме „Визия за България“ за 15 години напред. За разлика от ГЕРБ, БСП предлага последователна политика и е готова за предстоящите парламентарни избори“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.