22.06.2024

Борисов събра куп министри на Рожен: Българи имам добра новина!

1 min read
done

Премиерът Бойко Борисов изненадващо отиде в обсерваторията в Рожен.

Компания му правят председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, образователният министър Красимир Вълчев, здравният министър Костадин Ангелов и министърът на туризма Марияна Николова.

„Чудо е! С тирове докарват нещата за суперкомпютъра, който ще е тук. В цяла Европа ще има 8, а ето – един от тях ще е в България“, заяви Борисов.

„Знам, че тук ,който дойде, ще се върне пак! Гледайте каква обсерватория и каква природа“, каза премиерът.

Борисов използва момента, че е на едно от красивите природни места в България и реши да обяви голяма и радостна новина.

„Зимните ни курорти работеха тази зима – за разлика от много други в чужбина. Сега искаме да кажем и как се подготвяме за летния сезон, за да може туроператорите и бранша да се подготвят и да знаят какво ще правим от 1 май.

Само да свърши тая гадост, тая пандемия“, каза Борисов и даде думата на ресорния министър.

„Сезона ще бъде открит от 1 май. Ще има ясни правила и мерки. Те ще бъдат утвърдени утре с моя заповед“, заяви министър Николова и допълни: „Идеята ни е малко по-рано да открием сезона“.

„Ние сме последователни в действията си в борбата с коронавируса. Заради това ще осигурим сигурни, зелени коридори за всички туристи, които искат да посетят страната ни. Ще вземе участие в т. нар. „зелен сертификат“ за пътуване.

Вариантите за чуждестранните туристи у нас са три. Те са – туристът да бъде ваксиниран, да е прекарал заболяването и да има антитела или да има отрицателен PCR тест“, заяви пък здравният министър Ангелов.

Мотото на летния сезон у нас ще е „Изберете България за безопасна почивка“.

Борисов коментира и още една важна К-19 новина, а именно това, че той и още четирима лидери от Европа са писали на Европейския съюз (ЕС) заради неравномерното доставяне на К-19 ваксини за страните от Съюза.

„Писахме им и казах „Искам да знам кой носи отговорност?“.

Отговорът: „Европейската комисия по лекарствата (ЕМА) и Европейската комисия (ЕК). Сега да не се опитват разни хора да ни прехвърлят вина. Сега като е предизборно всички се опитват да се качват на тая вълна.“

„Категоричен съм, че пропорционалното разпределение на ваксините е най-справедливият начин. Аз съм убеден, че ЕС ще вземе необходимите мерки“, каза Борисов.

Премиерът коментира и спирането на ваксинацията с „АстраЗенека“ у нас: „Спряхме, за да сме на не 100%, а на 1000% сигурни, че е безопасна“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.