13.06.2024

Бойко Борисов се включи в 19:00: Спираме паспортизацията, държавата ще дава пари

1 min read
done

Действието на наредбата за паспортизация на сградите у нас на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с която всички собственици на жилища, строени преди 2007 г. трябваше да платят стотици левове за техническа експертиза на сградите, се отлага. 

Това става факт след остра реакция в социалните мрежи и масово недоволство срещу нормативната промяна, която задължаваше всички собственици да извадят паспорти на сградите си до края на 2022 година.

Новината за поредното отлагане дойде не в официално съобщение на МРРБ, а от личния фейсбук профил на зам.-министър Николай Нанков – един от най-честите гости в джипката на премиера Бойко Борисов.

„Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Ще се създаде специален фонд. Обмисляме и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях“, написа Нанков в социалната мрежа.

Той посочва, че изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти.

„Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок“, посочва още Нанков в публикацията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.