23.07.2024

Бойко Борисов не искал повече да е премиер на България

1 min read
done

„Не мисля, че Борисов цели да стои министър-председател след евентуалните редовни избори“, това каза Андрей Райчев и прогнозира, че стремежът би бил солидно представяне на изборите, което да позволи участие във властта, „но едва ли ще поиска мандат за себе си“.
Абсолютно сигурно е, че България ще се нуждае от коалиция и след следващите избори, допълни той.

Въпросът е дали ще се създаде нов „десен език“ или десните формации ще продължат да използват езика от 90-те години и да залагат на вражда със социалистите, коментира социологът, според когото борбата е именно между ГЕРБ и десните партии.

„Затова в момента правителството полага максимални усилия да вкара темата „Комунизъм“, дори с цената на някои загуби. Дори Борисов обяви дядото на някакъв бит младеж за комунист, а той пък не се оказа комунист и стана малко неудобно. Това се прави защото те обезателно искат да сложат тази демаркационна линия и да не дадат възможност новият десен език да възникне. Защото, възникне ли новият десен език, те губят своето дясно. Ако загубят дясното, в България ще се възстанови триполюсен модел – ляво, център, дясно. Ако се възстанови такъв и дясното е голямо, колко е голям центърът? Въобще не е 30%, каквото е сега. Не е даже 20%“.

Властите са абсолютно убедени, че протестът „ще спихне“ по подобие на протестите при Орешарски. Протестиращите обаче са убедени, че напротив – протестът расте.

„Тъй като има разночетене, не се получава никаква възможност за диалог и няма да се получи“.

Според Райчев, президентът Радев е станал „символ на протестите, бидейки ляво избран“, което е „огромно политическо постижение“ и би било „изключително неумен ход от негова страна“ да замени това „за някаква дребна партия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.