30.05.2024

Асен Василев със голяма новина за България!

1 min read

Асен Василев със голяма новина за България!

Кандидатурата на правителството за присъединяване към еврото е в ход, но може да бъде отложена с няколко месеца, докато страната ни се опитва да изпълни критериите за приемане през следващата година.

Това каза финансовият министър Асен Василев в интервю за Bloomberg, взето от Слав Оков и Андреа Дудиг.

 

Василев каза, че черноморската страна ще поиска извънреден доклад за оценка веднага щом изпълни критериите – и също така е възможна начална дата март или юли следващата година. 20-те членки на еврозоната винаги са правили валутната промяна на 1 януари.

„Не сме се отказали от 1 януари 2025 г.“, каза Василев в интервю в София. Постигането на целта за началото на годината „е близо, много е близо“.

България се бори с политически сътресения, включително поредица от крехки коалиции и временни правителства, които попречиха на усилията ѝ да се присъедини към единната валута. Войната в Украйна и енергийната криза в Европа миналата година също провалиха плановете за постигане на целта за инфлация.

Българските правителства последователно се застъпваха за присъединяване към еврозоната, аргументирайки се с ползите от повишаване на жизнения стандарт и осигуряване на място на страната в еврозоната. Но страховете от по-високи цени направиха единната валута трудна за продажба сред обществото, като мнозинството от българите поддържат скептично мнение за приемането ѝ.

Българската валута, левът, е обвързана с еврото от 1997 г. като част от споразумението за валутен борд, което помогна на страната да се справи с хиперинфлационната криза.

Президентът на Еврогрупата Паскал Донахю този месец беше оптимистично настроен относно перспективите на България да се присъедини към еврозоната през 2025 г. Той каза, че зависи от правителството в София да каже дали иска да поиска допълнителна икономическа оценка.

„България може да се присъедини през 2025 г. и цялата работа сега за посрещане на инфлационния тест тази година е от съществено значение за постигането на това“, каза Донохю пред репортери в петък в София.

Политическият смут обаче е норма. Двете основни управляващи партии в България, които миналата година изградиха невероятен съюз с надеждата да спрат продължаващата задънена улица, са в противопоставяне относно административни постове и планове за реформи, което заплашва да наруши деветмесечното споразумение.

Президентът Румен Радев даде една седмица на партията на бившия премиер Бойко Борисов, за да състави ново правителство, което ще определи дали една стабилна коалиция може да продължи реформите и усилията за еврото или да се насочи към нови избори, шестите малко повече от две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.