22.06.2024

Асен Василев реши: Масово вдигаме още пенсии и заплати

1 min read

Асен Василев реши: Масово вдигаме още пенсии и заплати

Който работи на минимална заплата може да очаква увеличение на доходите си догодина, стана ясно от интервю с финансовия министър Асен Василев пред бТВ.

Европа е в криза и е безсмислено да се правят рестриктивни бюджети. 3% бюджетен дефицит не са самоцел. Нашата икономика може да не генерира големи дефицити и едновременно с това да се прави европейска социална политикакоментира Асен Масилев пред „120 минути“.

Дефицитът на касова основа е 0,8%, а в същото време инфлацията се доближава до средноеврпепйските показатели, добави той.

Василев каза, че очаква тенденцията на спад в цените на храните да продължи и ако не стане някакъв инцидент в АЕЦ „Запорожие“, до есента цените изцяло да се нормализрат.

В края на март имаше дефицит от 1,2 млрд. лева, а в края на юни сме на излишък от 200 млн. лева. Това означава, че сме събрали с 1,4 млрд. лева повече, посочи финансовият министър.

По думите му това се дължи основно по-високата събираемост от фирмите. Другото, което направихме, е, че свързахме цялата база на НАП, така че отчетите не се виждат веднъж годишно, а всеки месец, посочи Асен Василев.

Той съобщи, че от 1 януари 2024 г. минималната работна заплата ще бъде увеличена и ще стане 50% от средната работна заплата. От догодина е заложено ново увеличение на пенсиите по швейцарското правило, обяви Василев.

По думите му управляващата коалиция е достатъчно монолитна и желание за общо явяване на местните избори има както в „Продължаваме промяната“, така и в „Демократична България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.