22.06.2024

Абсолютен локдаун в цялата страна за десет дни

1 min read
done

ВИДЕО Абсолютен локдаун в цялата страна за десет дни

ълен локдаун се налага в цялата страна от понеделник, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг в Министерския съвет.

Мерките ще останат в сила десет дни и идват на фона на хилядите нови случаи на COVID-19 на дневна база и рекордния брой хоспитализирани в болниците в цялата страна.

От понеделник, 22 март, в страната се преустановяват присъствените учебни занятия в училища, детски градини и университети, с изключение на практическите занятия на студентите по медицина и стоматология.

Затварят се заведенията за хранене и развлечение, игралните зали и казината, фитнесите и залите за групови занимания по танци и пеене, басейните, кината и музеите, забраняват се екскурзиите, масовите обществени мероприятия на открито като събори, празненства и фестивали.

В моловете ще останат отворени аптеки, дрогерии, зоомагазини, банки, обекти за химическо чистене, офиси на телекомуникационните оператори, хранителни магазини.

На пазарите и тържищата трябва да има еднопосочно движение с най-малко метър и половина разстояние между посетителите.

Семейните тържества като сватби и кръщенета трябва да имат максимум 15 присъстващи.

Спортните мероприятия ще се провеждат без публика.

Не се налага вечерен час, какъвто има в много европейски страни.

„Целта на мерките е контролът, който имаме в настоящия момент върху епидемията, да продължи да е ефективен, без да стигаме до лошите спомени от октомври и ноември“, коментира проф. Ангелов.

„От няколко дни се заговори и за френски щам на COVID-19, който не се хваща с PCR-тест. Вирусът не е последователен и не спира да ни изненадва”, допълни той.

„Може да изглеждаме непоследователни, но не сме. Всички решения, които взимаме, са основани само на науката и практиката – такива, каквито са навсякъде около нас”, категоричен бе министърът.

И допълни, че за съжаление се увеличава и броят на заразените деца, които са приети в болници в цялата страна. „Почти всички те са с пневмонични изменения в белите дробове – за наше щастие, медицината засега побеждава”, подчерта проф. Ангелов.

На брифинга присъстват също държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.