13.06.2024

4 години след зверското убийство на Вероника баща й работи, за да издържа убиеца

1 min read
done

Битката за промени в законодателството, които да донесат повече справедливост и по-строги наказания, ме крепи да продължавам да живея. Това обяви вчера Трайчо Трайков, баща на зверски убитата студентка Вероника Здравкова, цитиран от “Телеграф”.

На 28 февруари ще се навършат 4 години от жестокото престъпление, за което беше признат за виновен рома Илиян Здравков.

След случая бащата и други родители със сходна съдба започват дълга и трудна борба за промени в Наказателния кодекс, НПК и Закона за затворите, като са набелязали 12-13 точки.

„Тези наши искания, сме ги извадили от всяко дело, при всеки от случаите има нещо, което е можело да бъде различно“, посочи Трайков. Според него сега престъпниците се съгласяват на съкратено съдебно следствие, правят пълни самопризнания и доживотната присъда автоматично отпада.

Признанията 

„Нека да има възможност да намаляване на наказанието след признаване на вината, но тази опция да отпада в случаите на доказан рецидив. Защото убиецът на дъщеря ми има 3 убийства зад гърба си, множество кражби и прави самопризнание всеки път, за да мине по-леко“, коментира родителят. Той разбрал, че макар Илиян Здравков да е осъден на 30 г. затвор, които да лежи изолиран в самостоятелна килия, това често не се спазва. „Говорил съм със затворници, те казват, че заради липсата не килия за всеки такъв, често ги събират по 5-6 човека заедно“, каза бащата на Вероника. Отделно от това получавал карта, в която му се превеждали нещо като джобни, с които да си пазарува от лавката. „Аз исках да наложа запор на тази карта, но се оказа, че това е невъзможно, защото това би нарушило човешките му права. Излиза, че аз и вие работим, за да издържаме този човек и други като него“, посочи още Трайчо.

Кръвнината

За жестокото престъпления Илиян Здравков трябва да плати по 100 000 лв. на всеки от двамата родители на Вероника. Той обаче няма нищо на свое име и не е работил на договор. През първите 14 г. от присъдата ромът няма право да работи, защото трябва да се лежат при строг режим. След това ще има право да се хване на работа, при което два изработени дни ще се равняват на три излежани. „Това също е едно от исканията ни – работи, не работи, лежи цялата си присъда, а със спечеленото си плаща кръвнината“, коментира още Трайков. На 28-и февруари семейството на убитата студентка отново почете паметта й с шествие до мястото, където момичето беше нападнато. Шествията, които правим са, за да напомним на обществото за Вероника, защото забравят ли се жертвите, забравят се и извършителите“, завърши още Трайчо. Той заедно с останалите почернени родители ще се срещат с омбуцмана, за да представят исканията си. От ръководсвата на всички парламентарни групи също уверявали семействата, че са готови за срещи и организиране на кръгли маси, но всичко си останало само на ниво обещания.

Сложил край на живота й за 25 лв.

Илиян е убил Вероника за 25лв., няколко сребърни бижута и шишенце парфюм. Навръх националния празник през 2015 г. студентката изчезна на път от работното място към дома си, а два дни по-късно бе открита убита и изхвърлена във водите на Янтра. Около 19 часа във фаталната вечер Илиян отишъл на гарата във В. Търново да чака влак. През това време видял Вероника, която минала през коловозите и се отправила по една черна пътека към района на Южния пътен възел. Тогава решил да я обере и тръгнал след нея. Застигнал я малко след като преминала по моста над Янтра. Извадил брадвата, която носел в найлонова чанта, приближил се на метър от Вероника и я ударил отзад в темето. След това се пресегнал и грабнал дамската й чанта. Зашеметената, но още жива, опитала да се изправи, но била повалена от втори удар в главата. След това последвали още няколко, които вече били с острието на брадвата. След като видял, че жертвата му не се движи, убиецът я хванал за палтото и започнал да я влачи през поляната към брега на реката. Там взел дамската чанта, бижутата и телефоните, а тялото бутнал надолу по склона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.