Учени обявиха: До 2030 г. ужасни наводнения ще засегнат 25 нови държави

Експертите от Cloud to Street предоставиха резултати от наблюденията, според които от началото на 21-ви век броят на хората, засегнати от наводнения, се е увеличил с 24%. Това е десет пъти повече от направените прогнози, пише списание Nature. Изследването е проведено с помощта на сателитни наблюдения.

„Уязвимите популации често нямат друг избор, освен да се заселят в наводнени райони“, обясниха учените.

Експертите записаха данни от 2000 до 2018 г. През това време, поради наводнения, 2,23 милиона квадратни километра територии бяха наводнени, в резултат на което са засегнати от 255 до 290 милиона души.

Близо 90% от наводненията са настъпили в Южна и Югоизточна Азия, Южна Латинска Америка, Близкия изток и Африка на юг от Сахара. Според Cloud to Street наводненията ще засегнат 25 нови държави до 2030 г.

Припомняме, 2021 г. бе белязана от масивни пожари и наводнения в десетки страни. Тежки наводнения засегнаха южната част на Русия, Европа и Китай. Стотици пожари са регистрирани в Гърция, Турция и Канада. През последните дни пожари и в нашата стр ана взеха живота на двама души, а десетки семейства останаха без покрив и покъщнина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *