Обрат с добавките от 50 лева към пенсиите!

Не всички пенсионери ще получат увеличение на пенсията от 1 юли.

Проблемно е намирането на пари за нея, заяви министър Донев

Увеличението от 5% на пенсиите няма да е еднакво за всички

Няма нарушения в социалното ведомство

Добавката от 50 лева, която получават всички пенсионери, най-вероятно ще спре да се изплаща след изборите. Причината е, че няма пари в бюджета за удължаването ѝ.

Проблемно е намирането на пари за добавката от 50 лева на пенсиите, призна служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му парите за нея не са планирани като разход в бюджета на Държавното обществен осигуряване. Донев допълни, че служебното правителство ще спази ангажимента си да дават тази добавка към пенсиите до края на мандата си.

Припомняме, че изплащането на добавката беше въведено от правителството на ГЕРБ като антикризисна мярка за подпомагане на пенсионерите. Тя беше въведена през месец август миналата година и струва по 106 милиона лева на месец.

“Увеличението от 5% на пенсиите няма да е еднакво за всички”, каза още Гълъб Донев. Както “Труд” писа част от пенсионерите ще останат без увеличение от една страна заради тавана на пенсиите, а от друга заради минималната пенсия, която вече беше увеличена на 300 лева от 1 януари тази година.

Пенсионерите с минимална пенсия за стаж и възраст ще получат увеличението само за разликата между техния индивидуален размер на пенсията и разликата, която ще се получи, ако надхвърлят минималния размер от 300 лева. Пълен процент на увеличението няма да получат и пенсионерите с пенсии над 1370 лева пенсия, тъй като с ръста ще достигнат тавана за максималния размер. Всички останали ще получат 5-процентното увеличение, обясни Донев.

Министерството на труда и социалната политика не установи груби нарушения във ведомството по отношение на труда и социалната политика, посочи министърът. Това е факт след извършените одити и оценки на независими одитори.

До 21 юни

Изплащат пенсиите от утре

От утре започва изплащането на пенсиите за юни заедно с еднократната допълнителна сума от 50 лева към тях. То ще продължи до 21 юни – понеделник.

Добавка ще получат 2,09 милиона пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. През пощенските станции изплащането става по изготвен график, обявен във всяка една от тях. Преводите по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *