НОИ с прекрасни вести за пенсионерите в сутринта на 4-ти октомври

пари Архиви - 7 Dni Bulgaria

С приемането на бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО) бе поет и ангажимент към българските пенсионери да получат увеличение на своите пенсии. От НОИ казаха за вестник “Монитор”, че има пари за, обещаните на българските пенсионери, пенсии.

Според хипотези, в бюджета на Националния осигурителен институт липсват 110 млн. лева месечно за изплащането на пенсиите от 7 януари 2022 г.

Съответният дефицит се равнява приблизително на обещаното от депутатите увеличение от средно 12,5% за доходите на всички възрастни.

Според сметките около 1,88 млрд. лева допълнително са нужни на НОИ, за да гарантира, че ще успее през 2022 г. да плаща увеличението на минималната пенсия от 300 на 370 лв. и преизчислението на останалите с коефициент за една година осигурителен стаж от 1,35, вместо досегашните 1,2. Това се дължи на решението на парламента, актуализацията на пенсиите да влезе в сила от 25 декември 2021 г.

„Пари за пенсии със сигурност има до края на годината“, каза Хасан Адемов за „Монитор“.

Той също така обясни за вестника, че възможността да не бъде приет бюджета за новата 2022 г. е просто хипотеза, която от своя страна има и решение.

“Дефицитите на института се покриват от бюджета. Обещаните пенсии ще бъдат изплатени”, казаха от НОИ за “Монитор”.

Асен Василев, бившият финансов министър, посочи че ако не бъде приет навреме бюджетът догодина ще може да се харчи месечно 1/12 част от този за 2021 г.

За плащането на актуализираните с новият коефициент на тежестта пенсии ще са нужни 133 млн. лв. допълнително спрямо досегашните разходи, показват изчисления на социалния министър Гълъб Донев.

Вариантите за изплащането на пенсиите на 7 януари 2022 г. са три.

Първият е възможно най-бързо да бъде приет бюджетът за следващата година, вторият е да се използват пари от резерва и третият е НОИ да използва правото си да тегли заем, за да могат да изплатят пенсиите, като тук присъства ограничението, че може да се пренасочи само 1/12 от бюджета за 2021 г. при липса на нов приет бюджет.

След три дни скандали и спорове депутатите приеха повишаването на пенсиите чрез преизчисление да се отложи за 25 декември (Коледа), а до края на годината всички пенсионери да получават добавка от 120 лв. на месец. Народните представители одобриха и предложението майчинството през втората година да е 650 лева.

Текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване минаха със 130 гласа „за” след три дни спорове в пленарна зала.

Така на 25 декември ще започне преизчисляването на пенсиите с коефициента на всяка година действителен осигурителен стаж от 1,35. От Коледа минималната пенсия ще се повиши и ще стане 370 лв., а таванът на пенсиите става 1500 лева. Предложението мина с гласовете на „Има такъв народ”, „Демократична България” и ДПС.

Какъв ще бъде размерът на пенсиите и добавките за възрастните хора и от кога ще се дават, се оказа почти невъзможен за решаване въпрос от депутатите от 46-ото Народно събрание. И днес дебатите по актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) преминаха със скандали, обиди и остри реплики между депутатите.

Основният спор беше дали едновременно да има антикризисна добавка от 120 лева за пенсионерите за октомври, ноември и декември и преизчисление на пенсиите от 1 октомври, или преизчислението да е от 25 декември и да остане само добавката от 120 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *