Метеоролози: Първият сняг ще падне скоро, гответе се за снежна покривка

https://sosnovini.eu/wp-content/uploads/2021/10/2_D181D0BDD18FD0B3.jpg

Очакват се валежи скоро , но те ще са в следобедните часове и не в цялата страна.

През октомври температурите да бъдат между 13 и 17 градуса, каквито са средните за този период. Според дългосрочната прогноза обаче месецът ще бъде сух,  каза проф. Рачев.

Предстои ни една доста влажна седмица, особено втората половина. Топлите дни ще останат в миналото. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

От сряда средиземнорски циклон, в съчетание с високо атмосферно налягане, ще обуславя времето на Балканския полуостров. Засега се очертават значителни валежи, със сериозен стопански ефект, заяви той.

По думите му в четвъртък и особено в петък в почти цяла България ще вали.

Обемът на валежите ще достигне 20-30, а не места и до 40 литра на квадратен метър. Ще застудее. Този период на дъждовно и студено време ще продължи от четвъртък до понеделник в Западна България и малко по-малко в Източна България, посочи проф. Рачев.

Очертава се една хубава и сравнително суха и топла есен, без слани. Минималните температури ще останат положителни. Златна и хубава есен ни предстои, отбеляза проф. Георги Рачев.

Климатологът коментира, че се очаква октомври месец да е сух. В повечето равнинни части валежите ще бъдат между 40 и 60 литра на квадратен метър. Големите метеорологични центрове са единодушни в прогнозата си за нормален и малко по-хладен от нормалното октомври, с по-малко валежи, каза той.

Към края на месеца има възможност и за първите снеговалежи, които обикновено са от ден до пладне – късно вечерта малко сняг, на сутринта – няма никого. Идва времето на средиземноморските циклони, които винаги носят валежи, заяви още проф. Рачев.

Копирано от standartnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *