До всички пенсионери, чудесни новини за Вас, директно от министъра

Това, което предлага служебното правителство, е всички пенсионери да получат повишение от средно 12,5%. С 14,3% ще се увеличат минималната пенсия и социалната пенсия за старост. Това заяви пред „Здравей, България“ служебният социален министър Гълъб Донев. Така няма да има изключени, каза той.

Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и на приноса на всеки един пенсионер в социалната система. Има стимул и за тези, които продължават да работят да внасят действителни вноски върху заплатите, които получават.

Ние искаме заместването от пенсията на заплатата да достигне в следващите години над 50%. Хоризонтът е до 10 г. Пенсионерите да могат да си позволяват много повече услуги и плащания, каза министърът.

Пари от бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година, увери още той. Очакваме много по-големи постъпления от социалните вноски. Всички пенсии, които ще бъдат отпускани и занапред, ще бъдат определени по този модел, така че и бъдещите пенсионери ще получават коефициент на тежест на осигурителния стаж, посочи Донев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *