Гълъб Донев с най-лошата новина за над 915 000 пенсионери

Над 915 000 души ще останат без увеличение на пенсиите, ако те бъдат бъдат преизчислени на база среден осигурителен доход, взет към 2018 г.

Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Мая Манолова за преизчислението на пенсиите, пише труд бг.

Донев посочи, че това е бил и основният мотив правителството да предложи преизчисляването да стане чрез вдигане тежестта на щата от 1,2 на 1,35% , заедно с увеличение на максималната пенсия.

Хората, които са се пенсионирали преди 2008 г. ще останат излъгани, защото ножицата между старите и новите пенсии ще се отвори още повече с вашето предложение, заяви Мая Манолова.

„От 1 юли бяха осъвременени по т.нар. швейцарско правило размерите на всички пенсии, свързани с трудова дейност, независимо от това какъв е техният минимален, максимален или действителен размер.

Осъвременяването се извършва върху действителния размер на пенсията, а не върху получавания минимален или максимален размер, който се определя ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване“, разясни Донев.

„От 1 юли 2021 г. със същия процент – 5 на сто, беше повишен и размерът на социалната пенсия за старост, което доведе до повишаване и на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност, определящи се с процент от нея. Това са социалните пенсии за инвалидност, пенсиите за военна инвалидност, пенсиите за гражданска инвалидност и персоналните пенсии“, посочи още министърът.

Той отбеляза, че осигурителният доход нараства всяка година, но това е в резултат на внесените осигурителни вноски на лицата, които упражняват трудова дейност. Това е една от причините, поради които правителството не е предложило този подход за преизчисляване на пенсиите.

„Важно е да се отбележи, че при евентуално преизчисляване на пенсиите само с осигурителния доход за 2018 г. увеличение не биха получили 915 000 пенсии – или 44 на сто от общия брой. А при преизчисляване с осигурителния доход за 2019 г. увеличение няма да получат 778 800 пенсии – или 37.2 процента от общия брой“, обясни министър Гълъб Донев.

По думите му, правителството е мотивирано да предложи преизчисляване на пенсиите чрез повишаване на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула, което има положителен ефект за новоотпуснатите пенсии, но и за вече отпуснатите пенсии, а не чрез промяна на средномесечния осигурителен доход за страната.

„915 хиляди са пенсионерите, които не биха получили увеличение, ако се възприеме преизчисление с осигурителния доход за 2018 г. 583 500 от тях ще продължат да получават минимална пенсия от 300 лева и след преизчислението с осигурителния доход за 2018 г., което ще запази съществуващото неравенство, даже ще го задълбочи. Допълнително ще бъдат усилени дисбалансите между минималните пенсии, които няма да получат увеличение, и останалите пенсии, които ще се повишат“, коментира социалният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *